Dit is de archiefsite van More Music! 2017.
Klik hier voor de huidige editie.

Lubomyr Melnyk ukr

The Master of Continuous Piano Music

zaterdag 15 april — Concertgebouw Brugge

deuren 19u00 → start 20u00 → Kamermuziekzaal (zittend)


De 68-jarige Oekraïense componist Lubomyr Melnyk is als grondlegger van de 'continuous music' één van de grote innovatoren in de hedendaagse klassieke scene. Zijn vingervlugge stukken zijn ononderbroken stromen muziek, waarbij Melnyk door het spelen van complexe en snelle toonladers zijn noten laat mengen en botsen tot er daaruit nieuwe melodieën en boventonen ontstaan. De virtuoze techniek die hiervoor nodig is, kostte Melnyk jaren van experiment en training, maar schonk hem ook de reputatie van 'snelste pianist ter wereld'.

In 2013 werd Lubomyr Melnyk herontdekt door het toonaangevende label Erased Tapes (Nils Frahm, AWVFTS, Ólafur Arnalds), waarvoor hij twee platen maakte met hulp van Nils Frahm en Peter Broderick. Op de plotse interesse van het hippe label antwoorde Melnyk droog: "Where were you guys when I was thirty?".

Wanneer hij speelt vóel je de devote liefde voor zijn instrument en draait zijn muziek hypnotiserend de kamer rond als een ononderbroken golf noten. De vingers van Lubomyr Melnyk over een klavier horen dansen is een ervaring van ongekende schoonheid. Must see!